Värt att läsa!

 Texten: http://horseworldofcarro.wordpress.com/2012/09/20/hall-dig-pa-replangds-avstand-nar-du-passerar-mig/

 

I förrgår dog en häst och dess ryttare skadades svårt när de blev påkörda av en vit Fiat Punto. Det här hände i närheten av Telford i Storbritannien, men det kunde lika gärna ha varit i Sverige. Det hade lika gärna kunnat vara du. Det hade lika gärna kunnat vara jag.

Många bilister är hjälpsamma och saktar ner när de möter oss ryttare, men genom åren har jag sett döden i vitögat mer än en gång när jag har befunnit mig på vägen med min häst. Och tro mig, det finns betydligt trevligare sätt att få en adrenalinkick.

Först och främst vill jag klargöra för alla bilister att jag vill rida på trafikerade vägar lika gärna som ni vill ha mig där. Det vill säga inte särskilt gärna. Men ibland måste jag. Förutom att det vore urtrist, skulle det vara djurplågeri att bara rida i ridhuset sju gånger i veckan. Att rida på trafikerad väg är oftast enda sättet att ta sig till mer ridvänliga ställen.

En före detta kollega till mig sa, apropå hästar i trafiken, att “man förutsätter ju att de hästar man möter i trafiken är trafiksäkra”. Mitt svar till henne och till alla andra som har lika mycket vett: “Hur får man hästen trafiksäker? Genom att träna i ridhuset? Eller kanske genom att läsa en bok för den?” Nej, så klart genom att öva. Först på “säkra” platser och så småningom i trafiken. Gärna med en äldre, lugn hästkompis. Jag försöker träna min häst att hantera olika situationer, men inte ens den mest vältränade häst tycker att det är speciellt trevligt att någon kör upp i svansen på den och tutar.

Här kommer lite basic hästkunskap för dummies.

Tro det eller ej, men hästen har en ganska liten hjärna och trots att den har varit domestiserad i flera tusen år styrs den av fyra instinkter som alla börjar på F:

  • Flock
  • Flykt
  • Föda
  • Fortplantning

Det är därför du inte ska försöka köra igenom en lucka mellan hästar om du exempelvis möter en ridgrupp ute och rider. Risken är att du och din bil blir översprungna av de hästar som inte ser sin flock. Det är också därför det kan hända så våldsamt läskiga grejer när hästen blir skrämd. Den flyr helt enkelt i blind panik. Du vill inte köra på en häst. Det blir våldsamt fula repor i lacken. Både på bilen och troligtvis även på dig.

Vad blir då hästen rädd av? Det är egentligen bara två saker: allt som rör sig och allt som inte rör sig. Ganska lätt att komma ihåg, eller hur?

Du ska veta att vi ryttare hör dig på ganska långt avstånd där du kommer i din bil. Du ska också veta att vi gör vad vi kan då för att underlätta omkörningen eller mötet både för dig, för våra hästar och för oss själva. Kan vi, försöker vi ta oss åt sidan. Men det går inte alltid. Antingen för att du kör så snabbt att vi inte hinner eller för att situationen och vägen inte tillåter.

Det här kan du göra nästa gång du möter mig och min häst i trafiken:

1. Vad du än gör, låt bli tutan och helljuset. Jag både hör och ser dig, men jag kanske har händerna fulla med att lugna min häst.

2. Försök söka ögonkontakt med mig. Då kan vi gemensamt verka för att det inte blir någon jobbig situation.

3. Kör du för fort kan vi inte få någon ögonkontakt, så det går ju bort.

4. Om jag viftar med ena handen upp och ner betyder det INTE att du ska köra snabbare. Det betyder att du ska sakta ner eller helst stanna.

5. Se till att det är gott om utrymme mellan dig och mig. För att citera Ronja Rövardotter: “Håll dig på replängds avstånd”.

6. Vet du om att du har gnisslande bromsar, skramlande släpkärra eller något annat som låter på ditt fordon, försök stanna en bit ifrån mig.

7. Även om du har ett tyst fordon kan hästen bli rädd för något helt annat. Du kommer väl ihåg “allt som rör sig och allt som inte rör sig”?

8. Passera mig som om min häst inte hade någon ryttare, som om det vore en vild älg. (Av någon anledning verkar en del bilister tycka att det är helt okej att köra förbi mig och min häst i 90 knyck, men kommer en älg stannar man.)

Det var väl inte så svårt? Om du kommer ihåg att passera mig och min häst med hänsyn lovar jag att göra allt jag kan för att underlätta vårt möte i trafiken. Jag lovar att ha reflexer och lampor så att du ser mig och jag lovar att hålla mig så långt ut åt sidan jag kan, så att vårt möte inte behöver leda till bucklor, vare sig i din bil eller på min häst.

Hur var det då med olyckan i Storbritannien? Den kan du läsa mer om i Horse & Hound. Där kan du bland annat läsa att tillståndet är kritiskt för föraren av Fiat Punton och att det har stabiliserats något för ryttaren. Det kunde ha varit du. Det kunde ha varit jag. Det kunde ha varit min häst.


speedpaint.

Jag bjuder på ännu en speedpaint och jag hoppas ni ska gilla den, en av min favorier ^^
Den tog ungefär en timme att göra :)
Skulle du vilja få din häst avmålad? Lämna då en kommentar, gör bilder gratis just nu :)
Men tar endast in en bildbeställning åt gången så de är först till kvarn som gäller! :)
 

Ritar Neo

hejhej , här har ni en bild som jag har målat på malins ritbord :)
Första gången jag rita rn häst så jag vart ganska nöjd !

Red ut idag

 
 
 
 
 
 
 
 
Hejhej, idag så tränade jag och malin med ruda ute i paddocken för första gången det kommer en video sen! :)
Vi ska träna imorgon med med henne, men idag så red vi ut med sara (hon som äger ruda) idag! det gick bra, men när vi skulle hoppa inne på en "hoppslinga" så vägra min pålle så då flög jag av fast det gick sakta så jag hamna på fötterna, hehe duktig jag är! men vi kom över det ! :) Men nu ska vi käka så hejdå! :)

Fjärde träningen med Ruda.

Här har ni en liten film från fjärde träningen med Ruda!
Hennes 'krafsa' är nästan helt perfekt nu och hon följer
efter en riktigt bra! Även Alex tränade lite med henne som ni kan se i hennes
senaste upplagda videoklipp, Levels.
 Ni får ha det bra! :)
 

Halloj

 
 
 
 
Hejhej, idag slutade jag halv 4 väntade på mamma för hon slutade 4 sen åkte vi direkt till stallet för halv 5 så skulle neo skos och det gick jätte bra! :) Sen åkte jag hem och åt sen böt jag om sen kom malin och då åkte vi tll stallet och mocka och de sen red vii och det var första gången på typ 6 dagar xD men det gick ganska bra bara att han var lite het.. men imorgon ska vi rida ut tror jag, men har inte så mycket att säga, jag kommer inte blogga så mycket fför har mycket prov nu... :( men ni få ha det så bra! :)

ett år.

Idag har jag haft min älskade häst i ett helt år! Detta ska firas med tårta och en massa morötter 
för Peppe! De första klippen i videon är från den första tiden jag hade honom och de senare är från' nu!
Så man kan verkligen se att han har utvecklats och det är så roligt!

Levels

 

Städdag i stallet

godmorgon! :)
Idag är det städdag i stallt om det inte regnar och det gör det inte så åker väll dit och hjälpr till :) Igår så busade vi men neo & peppe i ridhuset och neo har ju inte blivit riden och det så han var ganska busig han galopperade och sparka bakut så han tappade ena framskon xD hehe, men just nu ligger jag i sängen och gosar med vovvarna! Ska snart upp börjar bli hungrig! Juste igår tränade vi med ruda oxå! så malin håller på med en video! och idag ska jag få mina videos från igår! :) Men ni få ha det så bra och glöm inte frågestunden!

kom ihåg frågestunden

Nu är all hästar ute och jag ligger i sängen och frysen och är blöt.. sen blir det att luncha och de. Har ni inga frågor alls? :o kom igen och fråga saker på frågestunden! :) Ni få ha det så bra! //
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Speedpaint

Eftersom jag har vart så dålig på att blogga tänkte jag gottgöra er lite med en liten visning av min andra största hobby här i livet, nämligen att rita! Och jag har inte kunnat rita på evigheter pågrund av att min mamma slängde bort
min ritpenna som tillhör till mitt ritbord, men nu har jag fått en ny så nu är ritandet i full gång igen!
Det jag kommer visa är för er som inte vet är en speedpaint, och då tänker ni kanske, vad tusan är det?
Jo det går till så här att jag använder mig av ett program och spelar in mig själv när jag ritar och snabbar sedan upp
filmen i windows movie maker och lägger till lite musik och då har det blivit en speedpaint!
Och såklart så är det en speedpaint på en häst ;)
Hoppas ni ska gilla den!
 

Neo

Hejhej, Jag skrev ju att vetrinären skulle komma och kolla på neo's mugg, han sa att det inte var bra men det var inte dåligt så man behövde ge penselin! Så nu har jag blandat ut nått pulver kommer inte ihåg vad det hette men det är bra! så det ska jag blöta en handduk eller nått och sen linda på så ska han ha det över natten. Det unkar faktiskt bra för det har gått ner lite på 2 dagar och jag ska ha det där i 7 dagar ! :) Så det går bra! Men i förrgår var han lite öm på benet så han haltade men det gjorde han inte idag så det är bra! :) Men ni få ha det så bra och fortsätt kommentera och besöka det är super bra! :D + kom ihåg frågestunden! :D

skriver av mig

Nu ska jag skriva av mig för är så arg/ledsen
Jag hatar verkligen när nån snackar skit om min häst, dom säger att jag inte kommer klara av han att han är nästan dum i huvudet. Han är mugg och när man petar lite så lyfter han på benet, och om man ska ta av den så sparkar han ibland, men han gör det inte för att vara dum han har ju ONT! Den säger att jag ALDRIG kommer kunna tävla dressyr eller hoppning! Jag är lite tveksam på hoppningen men jag kommer ALDRIG sluta kämpa det där gör så jag blir starkare jag vill jag ska och jag kommer lyckas med han! När jjag fick han var han rädd för ALLT verkligen ALLT, han kunde inte gå in spolpiltan man kunde inte rida ut på han utan han vart rädd hela tiden. Lixom nu går han in i spolspiltan själv, jag kan rida ut med han själv. Han har utvecklats så enormt mycket! När jag la ut en bom på marken att han skulle gå över så vägra han, han backa och börja stegra och allt och när jag väl fick över han så tog han världens hopp över, samma sak vare åt andra hållet också. Nu kan han gå normalt över bommar både skritt,trav & galopp! Han litar på mig, jag är lugn. blir inte arg på han när han gör fel, jag bara säger till han att han gör fel sen när han gör rätt så berömmer jag han JÄTTE mycket. Jag och neo har utvecklats så mycket tillsammans och det ska vi fortsätta med! Vi ska ut på nån dressyr tävling! vi behöver itne vinna, bara att han kommer runt, vi kommer göra det. Han är 7 år men han vart ordentlig riden kanske i år! Nu tränar jag för en JÄTTE bra tränare, vi tränar markarbete. och vi ska klara det tillsammans vi ska gå långt och ingen kommer stoppa oss! Jag tror på oss!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Sussie träning

Hejhej, är hemma från skolan idag är sjuk..:/
Men igår red jag & Malin för Sussie och det gick jätte bra! Men idag så ska neo skos och så ska vetrinären komma och kolla på hans mugg, för när man ska smörj in och det så börjar han sparka så , det går lixom inte att göra rent och det, så ska vi se vad han säger. Men tillbaks till sussie lektionen, vi körde bomövningar i en serpentinbåge, skulle trava,skritta över. köra 8-volten, stanna framför & mitt över. Sen i sluten skulle vi ta galoppfattningarna i höger var gick det jätte bra men i vänster gick det inte lika bra, han tog höger galopp, men det ska vi öva på och i början av lektionen så skulle vi jogga med dom, så att dom nästan skrittade, och det gick jätte bra! :)
Gud vad snyggt jag ritar alltså men ni kanske fattar ändå , vid det röda så stannar men , aja ni få fråga om ni inte fattar xD

Mobilbloggning

Hejhej , idag så tränade jag och Malin på jämna galoppsprång före och till hinder eller hur man ska skriva , vi satt up ett räcke sen 28 meter till nästa hinder och det var en oxer och det ska vara 8 galoppsprång i mellan ! Det gick faktiskt bra först fick jag 9 galoppsprång och Malin 7 hehe , men tillslut fick både 8 galoppsprång så det var bra ! :-) men det gick jätte bra iallfall men ni få ha det så bra och glöm inte frågestunden!;)


Haters gonna hate!

Hur kan ni kalla er NH ryttare när ni inte ens klarar av att sätta repgrimmorna rätt? NH är förövrigt en livsstil, ett tankesätt och ingen form utav träning. Lär er skilja på NH & Trickträning. Fjanterier säger jag bara.
Sv : Haha för det första sjukt töntigt att vara anonym att man inte står för vad man tycker/säger ! xD för det andra så har vi din IP-adress så vi kommer veta ändå vem du är. Vi vet precis vad vi håller på med , och tycker du inte om det kanske du inte ens ska kolla på bloggen? En liten tanke bara;)
Den som kommenterar ska skriva sitt namn eller nått för det är ALLTID töntigt att inte stå för det man säger/tycker!

FRÅGESTUND


bilden säger allt! :)


Tredje träningen med Ruda.

Idag tränade jag för tredje gången med shettisen Ruda! Hon har lärt sig att krafsa nu när jag ber henne och bugningen är inte långt ifrån! Men nu är frågan vilket trick jag ska lära henne härnäst, har ni några önskemål som ni skulle vilja se? Då får ni gärna lämna en kommentar och berätta så ska jag se om jag kan lära henne det!
  

Ba Ba Ba



hethäst

 
 
 
 
Hejhej, idag så red jag barbacka och gallopperade först gången på 3 dagar så han var lite het , hehe ..
Det kommer upp en video snart iallafall ! :) så ni kan kika in senare ikväll ! :) Men har inte så mer än säga så hejdå, eller jo , Malin fyller år idag så hon kommer inte blogga tror jag, men ni få ha det så bra! :)

bilder från idag






 
 
 
 
 

Pepperwood

Pepperwood
Peppe som min lilla pålle kallas är en varmblodig travare, omskolad till ridhäst. Jag fick Peppe på foder för snart
ett år sedan och för bara några månader sedan köpte vi honom. Jag har haft två foder hästar, varav en är Peppe och han är också min allra första egna häst! Han är enligt mig bäst i hela världen och vi tränar mycket NH och trickträning vilket gör att han har börjat litat på mig till 100%!
Han har utvecklats något enormt sedan han kom till mig, han kunde igenting då. När han skrittade & travade var hans huvud rätt upp i luften och det var omöjligt att få honom att slappna av. Men sakta men säkert, med hjälp av privat ridlärare började vi utvecklas tillsammans och idag, ett år senare har han sänkt huvudet något enormt och vi fortsätter att utvecklas varje dag tillsammans!
 

Neo

Neo
Neo är ett Arabiskt Fullblod och är min foderhäst. Han är 7 år och kan nästan ingenting förän jag fick han. Så han har utvecklats väldigt mycket sen jag fick honom. Han var typ rädd för allt och ingenting, men nu litar han på mig och är inte lika rädd nu har han bara arabaktiga kvar! Men det går frammåt! Just nu tränar jag NH & hoppning med honom, men behööver träna dressyr också med honom. Just nu håller jag på att lära han "krafsa" sen kommer det bli spanskritt , Han kan stegra när jag sitter på med ska lära han när jag står på marken! Men det är väll allt om han. Här får ni bilder! :)
                                                                                                       



                                                                                                              
 

Andra träningen med Ruda!

Idag tränade jag för andra gången med min stallkompis shetlandsponny Ruda! Det gick otroligt bra, mycket bättre än vad jag förväntade mig. Hon kan nu nästan buga och tricket 'krafsa' kan hon nästan helt! Det är verkligen jätte roligt att träna med andra hästar än bara med sin egen för att alla hästar lär en olika och nya saker hela tiden! Så Ruda kommer ni få se mycket av här på bloggen om hennes ägare låter mig låna henne ;)
Men hon tycker bara det är roligt att Ruda får lära sig lite trickträning och NH! :D
 

Skaffat bloglovin

Följ min blogg med Bloglovin
 Som ni ser har vi skaffat bloglovin skulle vara jätte kul om ni vill följa oss, vi följer tillbaka ! :)
                                                                                                

 
 
 
 

Första träningen med Ruda!

Idag har jag tränat lite grunder med en stallkompis shetlandsponny! Hon var väligt lätt att jobba med och det var riktigt kul! Hon förstod snabbt vad hon skulle göra och är verkligen jätte duktig! Jag kommer fortsätta träna med henne och ni kommer att få se mer av henne här på bloggen.
Jag arbetade inte allt för länge med henne idag utan körde bara igenom grunderna och byggde upp lite förtroende för att hon inte skulle tröttna allför snabbt. Jag använde äppel bitar som belöning och det gillade hon :)
 

Myspys

Hejhej, skulle ha ridit idag med det vart inte så! Neo fick vila idag! för att jag skulle bort, men ska kanske till stallet igen och gossa med han, stå och borsta och det på han! Håller på att göra en film men behöver fler filmer för att den ska bli längre den är typ bara 35 sekunder så , men aja.Hoppas ni gillade Introduktions videon oxå!
Ni få ha det så bra!
                                                                                                    

Introduktion


Smygtitt.


Godmorgon! Igår kom det somsagt ingen video, det vart väldigt sent i stallet och sen så är det ju skola idag så vi hann inte klippa ihop någon video. Men idag ska vi fortsätta träna på att krafsa med Neo men även börja lite lätt med att lära dem stegra från marken. Här får ni en liten smygtitt från igår på vad vi tränade på:
 
'Krafsa' som senare kommer bli en form av spansk ritt om allt går som planerat!
Här tränare jag och Peppe på att buga, förut kunde han inte alls böja ner huvudet längre än till
bringan men nu kan han gå hela vägen så det är bara en tidsfråga tills han bugar helt!
Och så avslutade vi gårdagens pass med något det båda kunde:
Peppe (min häst) med att krafsa & Neo (Alexandras häst) med att stegra från ryggen! :D



 

godmorgon

Hejhej , det vart ingen video igår för det så sent och det så vi ska fortsätta idag!
här en video som malin har gjort :

och här är en video som jag har gjort :


Kommentera vad ni tycker!

Hejhej , ska börja göra en tillfälig design! men här kommer vi blogga om NH men om annat med hästar! kommer videos bilder ! så hoppas ni gillar bloggen! :D

Välkommen till min nya blogg!

Mitt första inlägg.


RSS 2.0